Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir? Nasıl Yapılır ?
Kepçe kulak cerrahisi, kulakların normalden daha büyük ya da daha geniş gözükmesinin önüne geçmek için uygulanan bir ameliyattır. Otoplasti ameliyatı olarak da bilinen ameliyatta kulakların boyu, konumu ya da şekli değiştirilmektedir. Bazı kişiler yapısal bir problem nedeniyle kepçe kulak estetiği olmaktadır.
Bazıları ise kulaklarının şeklini ya da konumunu beğenmediği için olur. Bazı kişilerde kulaklar baştan çok ayrık duracak şekilde konumlanmaktadır. Bunun giderilmesi için otoplastiden yararlanılmaktadır.
Otoplasti ameliyatı son basit ameliyat türleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar riskleri bulunsa da başarı oranı oldukça yüksektir ve güvenli ameliyatlardan bir tanesidir.
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?
Kulaklar genellikle baştan iki santim yana doğru açılmaktadır. Bazı kişilerde kulak kepçesi daha geniş bir açıklığa sahip olabilmektedir. Bu durum kişilerin normalden daha büyük kulaklara sahip olduğu illüzyonunu yaratmaktadır.
Halk arasında bu duruma kepçe kulak adı verilmektedir. Kepçe kulak şekilsel bir problemdir. Duymaya herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Kişiler önden ve arkadan bakıldığında daha geniş kulaklara sahip gibi görülür. Kepçe kulak ameliyatı ile bu görünüm kolay bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı aslında yapılacak işleme göre değişiklik göstermektedir. Ameliyatta kullanılacak teknik, kesinin yapılacağı yerler ve daha birçok nokta kulağın şekline bağlı olarak farklılaşabilir. Kepçe kulak estetiği operasyonlarında kesiler genellikle kulakların arka kısmına ya da iç tarafındaki kıvrım yerinden yapılmaktadır.
Bu sayede dışarıdan bakıldığında yara izi görülmemektedir. Açılan kesiden kepçe kulak görünümüne neden olan fazla kıkırdak ve cilt dokusu alınır.
Daha sonra kıkırdak doğru şekle getirilir ve iç dikişler ile kıkırdağın konumu sabitlenir. Son olarak açılan kesiler kapatılır ve ameliyat tamamlanır. Kepçe kulak operasyonları yaklaşık olarak iki saat sürmektedir.
Normal Kulak Yapısı Nasıldır?
Ortalama bir kadın kulağı yaklaşık 59 mm, erkek kulağı ise 63 mm uzunluğundadır. Erkekler çocuklarında ilk 6 ayda kulak uzunluğu yaklaşık 48 mm’e ulaşır. Beş yaş civarında kulak büyüklüğü 55 mm civarındadır.
10 yaşında ise 59 mm uzunluğuna ulaşmaktadır. Kız çocuklarında ise aynı oranlı büyüme görülür ancak kulaklar boy olarak daha küçüktür. 10 yaş civarındayken kulaklar gelişimini tamamlar. Kulakların boyutu ortalama olarak 60 yaşa kadar aynı kalır. 60 yaşından itibaren özellikle kulak memesinde büyüme görülmektedir.
Kepçe Kulak Görünümü Neyden Kaynaklanır?
Kepçe kulak görünümü kulak açıklığının normalden daha fazla olmasıdır. Dış kulak genellikle başla 21 – 30 derece arasında bir açıya sahiptir.
Açının 30 dereceden fazla olması kişinin kepçe kulak görünümüne sahip olmasına yol açar. Bu duruma genellikle genetik özellikler ya da kıkırdak dokuyu etkileyen rahatsızlıklar yol açar. Bazı fiziksel travmalarda bu görünüme neden olabilmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Kepçe kulak ameliyatı diğer ameliyatlara göre daha erken yaşlarda yapılabilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi kulağın gelişimini kısa sürede tamamlamasıdır. 5 yaş itibarıyla kulağın gelişiminin %90’ı tamamlanmaktadır. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı 5 yaşından itibaren yapılabilmektedir.
Kepçe kulak problemi olan kişilerde bu ameliyatın mümkün olduğunca erken yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sayede çocuklarda akran zorbalığı gibi çeşitli nedenlerden öz güven eksikliği oluşmadan problem giderilebilir.
Kepçe Kulak Ameliyatsız Bir Şekilde Nasıl Tedavi Edilir?
Kepçe kulağın ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebildiği durumlar da bulunmaktadır. Bu tedaviler daha az komplikasyon riski içerir ve iyileşme süresi de daha kısadır.
Kıkırdağa bir iğne yerleştirilerek esnekliği artırılır ve dikiş ile kulak yeniden şekillendirilir. Bu yöntemin etkinliği olduğu düşünülmektedir ancak bunun için daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç vardır. Bununla beraber ameliyatsız yöntem herkes için uygun değildir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası
Kepçe kulak ameliyatı sonrasında kulaklar koruma ve destek için bandajla kapatılır. Kulaklarda rahatsızlık ve kaşınma hissinin oluşması son derece normaldir. İyileşme döneminde kulakların üzerinde baskı olmaması için kişilerin kulaklarının üstüne yatmaması gerekmektedir.
Ayrıca bir süre boyunca gömlek gibi düğmeli kıyafetlerin giyilmesi tavsiye edilmektedir. Ameliyattan birkaç gün sonra sargılar çıkarılır ancak geçer yatarken birkaç hafta boyunca esnek bir bant takmak gerekmektedir.
Kepçe Kulak Ameliyatı Riskli Midir?
Her cerrahi operasyon gibi kepçe kulak ameliyatı da bazı riskler barındırmaktadır. Kulaklarda asimetri, cilt hassasiyetinde değişiklik, alerjik reaksiyon bunlardan bazılarıdır. Cilt hassasiyetinde değişiklik çok nadiren meydana gelmektedir. Hastaların önemli bir kısmında hiçbir problem meydana gelmemektedir.